Primarul Ion Chisăliță, de Ziua Culturii Naționale: “Cine nu-l cunoaște, atât cât trebuie, pe Mihai Eminescu, nu cunoaște istoria spirituală a poporului român”!

Declarat anul cultural și sportiv, în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în special datorită lucrărilor de infrastructură în derulare pe acest segment, 2024 a debutat, la Moldova Nouă, cu primul eveniment de cultură – Ziua Culturii Naționale şi marcarea celor 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Întrucât orașul Moldova Nouă are, în curtea Școlii Gimnaziale ,,Alexandru Moisi”, bustul poetului român nepereche, Mihai Eminescu, era absolut normal ca programul gândit de organizatori  (Primăria orașului Moldova Nouă și Liceului Tehnologic ,,Clisura Dunării” Moldova Nouă) pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naționale să debuteze la monumentul geniului poeziei românești. Astfel, după momentul serviciului religios, al poemelor eminesciene recitate și a unei scurte treceri în revistă a vieții și operei lui Mihai Eminescu, primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, a ținut să scoată în evidență atât importanța deținerii unui monument eminescian pe raza oraşului pe care îl conduce, cât și cea a păstrării zestrei culturale extrem de bogate pe care poporul român a moștenit-o prin munca asiduă a lui Eminescu:

,,Moldova Nouă este privilegiată vivazi de acest moment pentru că avem bustul lui Mihai Eminescu, aici, într-un loc binecuvântat, în curtea unei școli care a confirmat, de-a lungul timpului, educația în Moldova Nouă. Iată de ce astăzi, la 15 ianuarie 2024, pentru prima dată, am hotărât să desfășurăm un ceremonial de Ziua Culturii Naționale la acest bust. Mă bucur nespus de mult că suntem contemporani acestui moment și îmi doresc din suflet ca, de azi înainte, acest lucru să se perpetueze în fiecare an de Ziua Culturii Naționale deoarece Mihai Eminescu este nemuritor, dar, în același timp, și ,,foarte român” și ,,universal”, așa cum l-a numit Tudor Arghezi. Acest lucru ne va onora în permanență vivazi de omagiile pe care i le aducem de fiecare dată și, foarte important, de Ziua Culturii Naționale. Mihai Eminescu a fost cel mai mare poet român, un prozator, dramaturg, jurnalist, iar toată opera lui a fost înnobilată de ideile filozofice ale lumii. Idei filozofice antice – Heraclit, cele romantice, dacă doriți, ale lui Arthur Schopenhauer, apoi cele ale lui Immanuel Kant și, nu în ultimul rând, ale lui Friedrich Hegel. Singur, a făcut o radiografie excepțională a neamului românesc de la începuturi și până în vremea vieții lui și a lăsat perspectiva neamului românesc din toate punctele de vedere pentru viitorul care a urmat. Cine nu-l cunoaște, atât cât trebuie, pe Mihai Eminescu, nu cunoaște istoria spirituală a poporului român! Nu va-nțelege niciodată prezentul spiritual al nației noastre și mai ales nu vom putea proiecta viitorul din acest punct de vedere, un viitor pe care ni-l dorim demn, cu onoare pentru neamul nostru românesc”.

Ion Chisăliță a atras atenția că reabilitarea, modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ sau cu destinație culturală reprezintă doar o condiție necesară, dar nu suficientă pentru comunitatea din Moldova Nouă, aceasta având nevoie să fie completată de implicarea beneficiarilor, astfel încât actul cultural să poată fi nu doar complet, ci și complex:

,,Dragii mei, anul 2024 l-am declarat, cu ocazia evenimentelor din decembrie, anul precedent, anul cultural și sportiv al orașului Moldova Nouă. Și, iacătă, începem cu acest eveniment deosebit. Dar, toate aceste lucruri le-am făcut pe baza a ceea ce se va-ntâmpla în acest an vivazi de cultură și educație. Vom finaliza lucrările la cele mai importante lăcașuri de educație. Este vorba despre Centrul Cultural pentru Tineret, este vorba despre Centrul Multicultural, cel din cartierul Orașul Nou, este vorba despre reabilitarea școlilor și grădinițelor din oraș. Avem în vedere nu numai infrastructura și dotarea clădirilor, cât mai ales ceea ce ne dorim să se-ntâmple vizavi de organizarea acestor activități care să dea suflet din punct de vedere cultural și educațional. În acest sens, vom reorganiza cercurile de educație, de teatru, de poezie, de dans, muzică. Vom inaugura Biblioteca orașului, care va fi o una modernă, și, nu în ultimul rând, muzeul orașului. Toate acestea vin să înnobileze tot ceea ce înseamnă cultura și educația în orașul nostru”.

După ceremonia depunerii coroanelor la bustul marelui poet, acțiunile dedicate Zilei Culturii Naționale au continuat cu o sesiune de comunicări, profesorii catedrei de Limba și Literatura Română din cadrul Liceului Tehnologic ,,Clisura Dunării” aprofundând viața și opera lui Mihai Eminescu, după care, elevii liceului au evoluat pe scena Casei de Cultură, publicul spectator având ocazia să se delecteze cu piese de teatru, cântece și poezii, toate cu tematică eminesciană.

La final, prezent și atent la momentele artistice pregătite cu ocazia zilei de 15 ianuarie, primarul Ion Chisăliță le-a mulțumit dascălilor pentru implicarea de care au dat dovadă în cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, în special pentru modul în care au coordonat momentele pregătite cu această ocazie, alături de elevi, reiterând în același timp că astfel de activități trebuie să devină o normalitate și o constantă pentru viitorul profesional și nu numai al generațiilor viitoare.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email