Istoria Monarhiei din România, relatată contemporanilor din Moldova Nouă, chiar de Principele Nicolae!

Centrul Multicultural din zona falezei Dunării a găzduit, astăzi, 09.04.2025, întâlnirea descendentului regalității din România, Alteța Sa, Principele Nicolae, cu publicul din Moldova Nouă.

Întâmpinat cu multă căldură și entuziasm, în fața zecilor de participanți (elevi, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților publice locale din Clisura Dunării, preoți și pastori ai bisericilor din zonă,
reprezentanți ai instituțiilor publice și private, ONG-urilor etc), Alteța Sa Regală a explicat cum a luat naștere unul din proiectele de suflet ,,Istoria regalității în școli” coroborat cu rolul important al fiecăruia, acela de a-și lăsa amprenta în sens pozitiv pentru posteritate, așa cum au făcut-o predecesorii noștri, în special, familia regală a României.

Nepotul Regelui Mihai I a dat curs întrebărilor venite din partea publicului spectator, în special celor venite din partea elevilor Liceului Tehnologic
,,Clisura Dunării” Moldova Nouă. Astfel, Principele Nicolae a ținut să precizeze, în primul rând, faptul că este un dar de la Dumnezeu să faci parte din familia regală, însă un dar care implică responsabilitate și, bineînțeles, nenumărate provocări.

Într-o atmosferă emoționantă, Prințul a subliniat faptul că monarhia a reprezentat una dintre cele mai potrivite forme de guvernământ și asta deoarece a fost construită pe identitate, tradiție, unitate, implicare a membrilor casei regale în comunitate:
,,Dacă monarhia ar fi continuat, cu siguranță, puteam fi una dintre cele mai puternice țări din Europa! Relațiile cu alte țări ar fi fost mult mai strânse, mult mai puternice. Fiecare dintre antecesorii mei a avut o contribuție importantă la făurirea României de astăzi”.

Având în vedere că viața unui popor se raportează la trecut, prezent și viitor, date fiind nenumăratele valori pe care casa regală le-a inspirat oamenilor de-a lungul timpului: credință, educație, cultură, iubire de țară, de oameni, forța pe care o emană o familie unită, Alteța Sa a mai precizat că tinerii noștri ar trebui să se implice activ în obținerea cunoștințelor externe, idei pe care să le poată implementa ulterior în vederea construirii unui viitor mai sigur pentru România, un viitor în care accesul egal la educație, la sănătate să reprezinte mereu o prioritate.

Bucuros de faptul că orașul pe care-l conduce a avut onoarea de a găzdui
proiectul „Istoria regalității în școli”, organizat de Asociația Principele Nicolae și susținut de Asociația Lions Reșița Kindness și companiile Auto Alex, Media Land Recycling și Imperial,
primarul Adrian Torma i-a mulțumit
descendentului direct al familiei regale, Nicolae al României, nu doar pentru prezență, ci și pentru sfaturile oferite tinerilor din Moldova Nouă, pentru lecția de istorie predată într-o manieră mult mai atractivă care, cu siguranță, își va lăsa amprenta.

În semn de prețuire și profundă recunoștință, edilul-șef i-a înmânat Principelui Nicolae al României o plachetă de onoare.

De asemenea, entuziasmul tinerilor a fost recompensat de către distinsul oaspete, acesta oferindu-le mai multe exemplare ale cărții ,,Istoria Monarhiei în România”. Gestul Alteței Sale a generat o reacție pe măsură, elevii Liceului Tehnologic ,,Clisura Dunării” Moldova Nouă oferindu-i Prințului în dar un portret realizat de către Chisăliță Miruna, elevă în clasa a X-a Filologie.

Întreg evenimentul s-a încheiat cu un spectacol cultural-artistic, susținut de tinerii din comunitate, sub atenta coordonare a profesorului Tomislav Popovici, președinte al Asociației Tommyland Moldova Nouă.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email