Ziua Internațională a Dunării, sub semnul artei și al competițiilor sportive la Moldova Nouă

Sărbătoare astăzi la Moldova Nouă unde se va celebra cea de-a 28-a aniversare a Zilei Internaționale a Dunării,
motiv pentru care Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură Moldova Nouă îi invită pe locuitori să ia parte la o serie de activități care mai de care mai interesante, pentru toate vârstele și pentru toate gusturile.

Întrucât tema propusă pentru celebrarea evenimentului este “Fii activ! Descoperă Dunărea”, startul primei activități va fi dat de tradiționalul cros al Dunării, ora 09.30, pe traseul Blocul 9 – Faleza Dunării (zona scenei), competiție la care sunt așteptați să participe cât mai mulți locuitori, indiferent de vârstă. De la ora 10.00, copiii pasionați de sportul-rege se vor duela pentru a marca cât mai multe goluri în poarta adversă, meciul de fotbal urmând să se desfășoare pe terenul Liceului Tehnologic “Clisura Dunării” Moldova Nouă, în timp ce, de la ora 11:00, sala de sport a orașului va fi gazda competiției de tenis de masă.

Cum desfășurătorul gândit de organizatori cuprinde acțiuni pentru întreaga zi de vineri, pasionații de pescuit (copiii) își vor da întâlnire pe Faleza Dunării, începând cu 18.00, acolo unde juriul va decide câștigătorii competiției nu doar în funcție de captură, ci și în funcție de tacticile puse în aplicare, iar ceva mai târziu, de la ora 19.00, va fi organizat vernisajul expoziției de pictură “Dunărea prin ochii tăi!” (ediția a IV-a), expoziție care va prezenta creațiile realizate la atelierul de pictură cu același nume, desfășurat la Casa de Cultură Moldova Nouă în perioada 20-24 iunie, special pentru a sărbători Ziua Internațională a Dunării. Expoziția va rămâne deschisă până la ora 21:00.

De asemenea, în paralel, în intervalul 10.00 – 17.00 de funcționare al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Moldova Nouă (CNIPT), tot cu ocazia Zilei Dunării, se pot vizita acolo expozițiile „Muzeul comunităților din Clisura Dunării” (organizată și pregătită de CNIPT) și „Lumi în miniatură. 12 povești din comunitate” (organizată și pregătită împreună cu Universitatea Politehnică Timișoara – Facultatea de Arhitectură și Urbanism).

Din cadrul evenimentului programat nu va lipsi sprijinul Poliției Locale Moldova Nouă (pentru prevenirea oricăror incidente/inconveniente), cum de altfel nici premiile pentru câștigătorii competițiilor desfășurate, acestea constând în: tricouri, trofee și diplome.

Reamintim că marcarea Zilei Internaţionale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email