Consiliul Local a decis renunţarea la două proiecte de investiţii. “Riscăm să băgăm oraşul în faliment”, spune primarul Ion Chisăliţă

Au trecut câteva luni de la momentul instalării unei noi administraţii la conducerea oraşului, timp suficient pentru ca noul edil, Ion Chisăliţă, să poată aprofunda “moştenirea” lăsată de fostul primar. Deşi, în campania electorală şi chiar după încheierea acesteia, au apărut numeroase informaţii referitoare la multitudinea de proiecte întocmite şi lăsate în diferite stadii, “moştenire” (aşa cum îi plăcea vechiului edil să spună), multe dintre acestea nu au făcut decât să arate totalul dispreţ pentru banul public. Sigur, e foarte uşor să scrii proiecte, mai ales când găseşti numeroase firme de consultanţă care, pentru suma potrivită, pun pe hârtie tot ceea ce-ţi doreşti. Ceea ce, însă, a uitat fostul primar să adauge de fiecare dată când enumera proiectele lăsate “moştenire”, erau sursele de finanţare, pentru că bugetul oraşului nici măcar nu se apropie de valorile pe care Primăria Moldova Nouă ar trebui să le plătească pentru cofinanţări, asta dacă ar fi să cheltuie absolut toţi banii pentru investiţii, însă administraţia locală mai are nevoie de sume importante şi pentru a funcţiona în condiţii optime.

De curând, primarul Ion Chisăliţă, a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Moldova Nouă, pentru a renunţa, decocamdată, la două dintre aceste proiecte de investiţii. Este vorba de “Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă – corpul A cu sala de sport şi atelierul scoală şi centrala termică” şi “Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă – corpul B”, ambele finanţate prin POR 2014-2020. În plus s-a decis actualizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii “Extindere Teatru de Vară prin înfiinţarea şi dotarea Centrului Multicultural, oraşul Moldova Nouă, “Înfiinţarea spaţii verzi adiacente Centrului Multicultural, oraşul Moldova Nouă” şi “Îmbunătăţirea infrastructurii de transport rutier intermodal în zona de frontieră în localitatea Moldova Nouă.

Motivul pentru care Ion Chisăliţă a decis să renunţe la cele două investiţii şi să regândească investiţiile din zona Grădinii de Vară, este determinat de valoarea enormă a cheltuielilor neeligibile acestea depăşind 3,75 milioane de euro, adică peste 17,5 milioane de lei, în condiţiile în care întregul buget al Primăriei Moldova Nouă este de 5,3 milioane de euro, adică 26 de milioane de lei, din care 15 milioane de lei sunt prevăzuţi pentru cheltuieli curente de funcţionare a administraţiei locale, iar 11 milioane pentru secţiunea dezvoltare.

În concluzie, doar suma necesară pentru a acoperi cheltuielile neeligibile pentru proiectele prost gândite de fost administraţie, se apropie de 30 de milioane de lei, în condiţiile în care, pentru asfaltarea tuturor străzilor din Moldova Nouă, Moldova Veche, Măceşti şi Moldoviţa e nevoie cu doar câteva milioane de lei mai mult. În plus, administraţia locală nu are şi nici nu va avea în viitorul apropiat aceşti bani, încercându-se în acest moment, găsirea unei finanţări şi sprijin din partea autorităţilor centrale pentru realizarea infrastructurii pe raza întregii localităţi.

“Din păcate, vechea administraţie a practicat un management deplorabil în ceea ce priveşte aceste proiecte. Ele ar fi trebuit gândite cu o cofinanţare de 2%, aşa cum prevăd normele POR 2014-2020 şi nu cu o cofinanţare de 34%. Aş vrea ca toată lumea să înţeleagă faptul că Uniunea Europeană finanţează proiecte ce pot fi realizate şi cu 2% cofinanţare şi în niciun caz mofturi pe care un primar le are. Acestea sunt trecute la cheltuieli neeligibile, iar când aceste cheluieli reprezintă mai bine de o treime din valoarea proiectului, avem o problemă, o mare problemă pentru că bugetul oraşului nu are cum să le susţină. Ar fi trebuit să se întindă exact atât cât le era plapuma şi nu să se bazeze că o să cadă din cer alte plăpumi aruncate de vecini peste gard, eventual. Gândirea proiectului a fost greşită din start. Cu siguranţă, ca fost cadru didactic, şcoala şi implicit viitorul oraşului sunt foarte importante pentru mine. Acum, însă, vorbim de necesitate şi oportunitate. Când va veni momentul pentru astfel de investiţii, ele vor fi repuse pe tapet şi vom decide”, spune primarul oraşului, Ion Chisăliţă.

Acesta a vorbit şi despre oportunitatea contractării unui credit de către administraţia pe care o conduce, dat fiind că sunt numeroase voci din Consiliul Local, în totalitate din opoziţie, care susţin că un credit ar rezolva problema: “Să iei un credit este relativ uşor, dacă îndeplineşti condiţiile. Vine însă data scadentă, în fiecare lună, în care trebuie să dai banii înapoi, iar ca instituţie publică nu te poţi juca niciodată cu astfel de lucruri. Întârzierea ratelor duce rapid la blocarea conturilor Primăriei, ceea ce înseamnă că nu mai poţi funcţiona. În plus, noi chiar în acest moment plătim ratele unui credit de peste 4 milioane de lei şi mai sunt mulţi ani până când acesta va fi stins. Primăria Moldova Nouă a mai luat un credit în mandatul meu trecut, pentru investiţiile făcute de administraţia locală în pregătirea spaţiilor de producţie pentru Delphi, însă atunci ştiam pe ce ne bazam. Una este să iei credit acum când bugetul local se bazează pe o proiecţie a încasării taxelor şi impozitelor care nu este întotdeauna corectă din cauza a numeroşi factori şi alta să iei un credit, cum am făcut noi atunci, în contextul în care lunar intrau în cont circa un miliard de lei vechi, iar rata era undeva în jur de 300 de milioane de lei. Practic investiţia de atunci s-a amortizat singură şi am rămas şi cu bani pentru alte investiţii. Acum, vrem credit dar nu avem, deocamdată investitori (şi asta pentru că timp de mulţi ani nimeni n-a fost interesat de ei, decât la modul declarativ) care să ne ofere o anumită siguranţă în ceea ce priveşte banii care ar putea intra în buget din alte surse decât cele obişnuite. Iar dacă la toate acestea mai adăugăm şi faptul că înainte de încheierea mandatului, vechiul Consiliu Local a decis reducerea taxelor şi impozitelor locale, în scop vădit electoral, lăsându-ne cu un impact asupra bugetului local de aproximativ 880.000 de lei, cred că avem tabloul complet al banilor din vistieria locală”.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email