“Curățăm România”, “Curățăm Moldova Nouă”!

În perioada 20.04.2022-28.04.2022, reprezentanții Primăriei Moldova Nouă vor da curs campaniei de ecologizare a zonelor afectate de deșeuri de pe raza orașului, întregul demers fiind în strânsă legătură cu acțiunea de igienizare lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care se desfășoară la nivel național “Curățăm România”, sub sloganul “Vrem o țară fără deșeuri abandonate”.

Cum deșeurile abandonate la voia întâmplării reprezintă o “expresie a rușinii și a nepăsării”, ministrul Tánczos Barna a hotărât, dincolo de îndemnul la implicare, să sprijine financiar campania de ecologizare, programată să se desfășoare în perioada 04 aprilie-04 mai, bugetul total pentru înlăturarea priveliștilor sufocate de deșeuri ale comunelor, orașelor și municipiilor fiind de 20 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că fiecare localitate va beneficia de sume cuprinse între 3.000 de lei și 30.000 de lei, repartiția fiind făcută în funcție de numărul de locuitori.

La nivelul administrației publice locale din Moldova Nouă, echipa desemnată să coordoneze activitatea de ecologizare a identificat zonele care necesită o intervenție imediată, pe lista de prioritate fiind trecute atât aleile și parcurile din oraș, cât mai ales malurile albiilor râurilor. De asemenea, pe lângă angajații Gospodăriei Urbane, sunt așteptați să se alăture campaniei de igienizare voluntari din cadrul: Ocolului Silvic Moldova Nouă, Asociației Dunărea Moldova Nouă, Administrației Naționale ,,Apele Române”, Parcului Natural Porțile de Fier, Sectorului Poliției de Frontieră Moldova Nouă etc.

Participanții la campania de salubrizare a zonelor din oraș vor primi toate materialele necesare, parte din cheltuielile efectuate în cadrul acțiunii urmând să fie ulterior decontate.

Campania “Curățăm România”, sub sloganul “Vrem o țară fără deșeuri abandonate” se derulează cu sprijinul Asociației Comunelor din Romania (ACoR), Asociației Orașelor din România (AOR), Asociației Municipiilor din România (AMR), dar și prin implicarea Companiilor Naționale – CNAIR, CFR și a instituțiilor din subordinea/coordonarea MMAP – AFM, ANAR, RNP-Romsilva, GNM, ANPM, ARBDD.

“Orice loc în care deșeurile sunt abandonate este expresia nepăsării și a rușinii. Astăzi sunt mii de localități în România, în care găsim priveliști sufocate de deșeuri. Campania «Curățăm România!» trebuie, în primul rând, să ne învețe să ne pese și să ne pună pe toți la treabă pentru a da copiilor noștri alte sate, alte comune, alte orașe… Dincolo de apelul la implicare, punem la dispoziția UAT-urilor și un program de finanțare pentru aceste acțiuni, cu un buget total de 20 de milioane de lei. Dacă nu gestionăm corect deșeurile, nu doar că nu vom schimba fața României pătată de acestea, însă vom pierde și economic”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email