Zestrea culturală a Clisurii Dunării, prezentată în toată splendoarea ei la prima ediție a Festivalului-concurs “Tradiții cărășene”

După Bocșa şi Oravița a venit rândul păstrătorilor de tradiții din Moldova Nouă şi Clisurii Dunării, să se mândrească cu zestrea transmisă din moși-strămoși, în cadrul festivalului-concurs de anvergură organizat de Consiliul Județean Caraș-Severin și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, în parteneriat cu orașele și comunele din județ.

Vineri după-amiază, Casa de Cultură din Moldova Nouă s-a dovedit a fi neîncăpătoare, tineri din Moldova Nouă, Moldova Veche, Socol, Pojejena, Radimna, Coronini, Gârnic și Sichevița aşteptând cu nerăbdare să impresioneze auditoriul, dar mai ales juriul cu momentele artistice atent pregătite pentru etapa zonală a concursului de tradiții și obiceiuri cărășene.

Bucuros de faptul că cei din Moldova Nouă și localitățile apropiate au răspuns pozitiv inițiativei demarate în întreg județul, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a ținut să le transmită celor prezenți următorul mesaj: “Mă bucur foarte mult de faptul că văd aici mai multe persoane decât scaune. Asta înseamnă că aveți foarte multe de arătat. Este foarte important să nu ne uităm rădăcinile! Ține de noi să transmitem mai departe tot ceea ce am învățat de la bătrânii noștri și cum o putem face mai bine decât organizând astfel de evenimente în care fiecare încearcă să arate mai bine ce știe să facă. Cu acest festival-concurs vom merge în tot județul urmând ca disputa pentru trofeul <Tradiții cărășene> să aibă loc în această toamnă la Reșița”.

Convins că județul Caraș-Severin are cu ce se mândri din punct de vedere cultural, managerul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Ioan Benga, a ținut să atragă atenția că nu îi este teamă să intre oricând în competiție cu alte astfel de evenimente care se vor desfășura la nivel național întrucât zestrea Banatului de Munte este extrem de bogată. “Sunt mândru că ne aflăm astăzi pe malul Dunării. Sunt atât de frumoase aceste locuri la fel ca cele de pe Valea Carașului, Valea Bârzavei și, sigur, celelalte Văi pe care urmează să le străbatem pentru a scoate la iveală atâta cultură tradițională, atâta frumusețe. Aceste tradiții cărășene se vor lupta, de ce nu, cu festivalul <Lada cu zestre> din județul Timiș, dar și cu alte festivaluri de talie națională”.

Un gând bun a ținut să transmită participanților și primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, în calitate de gazdă a acțiunii dedicate obiceiurilor și tradițiilor: “Mă bucur, în calitate de gazdă, că suntem astăzi împreună în număr atât de mare. Le doresc succes tuturor celor care s-au adunat aici să reprezinte orașul Moldova Nouă și localitățile din zonă. Sigur că îmi doresc să ocupăm un loc pe podium în marea finală, dar până la urmă contează că suntem înscriși în acest concurs, că milităm pentru conservarea acestor tradiții culturale, fie că o facem prin intermediul poeziei, teatrului, muzicii sau gastronomiei. Acesta este doar începutul întrucât sunt convins că ne vom revedea și cu ocazia edițiilor următoare”.

Imediat după acest moment, promotorii valorilor culturale din zonă au pus stăpânire pe scena Casei de Cultură, acolo unde poezia, dansul, muzica și voia bună au reprezentat hrana pentru sufletul publicului spectator. Din peisaj nu au lipsit bucatele tradiționale, secțiunea gastronomie numărând pe lângă tradiționala ciorbă de pește sau fasolea atent pregătită la ceaun, alte zeci de bunătăți.

În ceea ce privește secțiunea expoziții-colecții, reprezentanții Casei de Cultură Moldova Nouă au încercat să convingă juriul cu Expoziția de fotografie Fășancul în Boșneag de-a lungul timpului, Fotocărți dedicate Fășancului din Moldova Nouă (2019, 2021 și 2022) şi Colecția de fotografii de la activitățile Casei de Cultură Moldova Nouă (2017-2021), în timp ce minoritatea sârbă a ținut să se remarce atât prin intermediul straielor populare, cât și al obiectelor meșteșugărești.

Toți cei care s-au duelat în etapa zonală a Festivalului-concurs “Tradiții cărășene” de la Moldova Nouă au fost răsplătiți cu diplome de participare. Momentele impresionante de la Moldova Nouă vor fi atent punctate de membrii juriului prezenți la acțiunea culturală (Titian Puichița – șef serviciu CJCPCT Caraș-Severin, prof Angelica Herac, Ica Lațcu – coregraf, prof Adrian Marinescu, prof Dobre Nicolae), iar concurenții care se vor califica în etapa finală a competiţiei vor fi anunțați în cursul săptămânii viitoare.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email