Nepăsarea față de mediu se lasă cu sancțiuni

Compania de igienizare lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor “Curățăm România”, sub sloganul “Vrem o țară fără deșeuri abandonate”, întâmpină dificultăți în orașul de la malul Dunării, marea piedică în procesul de ecologizare fiind chiar nepăsarea unor locuitori față de mediul înconjurător, oameni care, la nici câteva minute după ecologizarea obiectivelor trecute pe lista de prioritate, continuă să arunce deșeuri la voia întâmplării, sufocând astfel natura.

Programată să aibă loc în perioada 20.04.2022-28.04.2022, acțiunea de ecologizare a zonelor afectate de deșeuri din Moldova Nouă a reușit să mobilizeze nenumărați voluntari din cadrul Gospodăriei Urbane Moldova Nouă, ai Ocolului Silvic Moldova Nouă, Asociației Dunărea Moldova Nouă, Administrației Naționale “Apele Române”, Parcului Natural Porțile de Fier, Sectorului Poliției de Frontieră Moldova Veche, inițiativa având ca obiectiv nu doar eliminarea “expresiei rușinii și a nepăsării”, ci și stimularea spiritului civic al cetăților în această privință, un mediu înconjurător sănătos fiind extrem de vital pentru fiecare dintre noi. Din păcate însă, munca depusă a echipelor aflate pe teren nu a avut în toate situațiile rezultatele scontate întrucât, la scurt timp după igienizare, unii localnici au continuat să arunce noi cantități de deșeuri în albiile râului.

Un exemplu al lipsei de respect față de voluntarii care se ocupau de igienizarea râului Boșneag a avut loc joi, 28 aprilie, atunci când o localnică în loc arunce gunoiul în pubelă sau in locurile special amenajate, l-a depozitat în apropierea apei, chiar în mijlocul activității de igienizare.

Gestul nechibzuit a ajuns în atenția Poliției Locale Moldova Nouă, la fața locului fiind trimisă o patrulă pentru a constata dacă cele reclamate se confirmă. Ulterior, invitată la sediul Poliției Locale Moldova Nouă, femeia, domiciliată pe strada 1 Decembrie 1918, și-a recunoscut fapta, acesta fiind amendată.

“Cantitatea deșeurilor colectate în aceste zile denotă faptul că regulamentul de conviețuire urbană nu este respectat de locuitori. Un oraș curat poate exista doar prin implicarea tuturor. Voluntarii care au luat parte la această campanie de ecologizare și-au făcut treaba, dar dacă, ulterior, incidentele, cum a fost cel de ieri, se vor repeta ne vom vedea obligați să aplicăm măsurile necesare în conformitate cu legislația. Este strigător la cer ca albiile râurilor să fie sufocate cu electrocasnice vechi când, recent, în orașul nostru a avut loc o acțiune de colectare a acestora. Nu mai punem la socoteală că pe marginea râurilor găsim și obiecte de mobilier, vestimentare ș.a.m.d”, a punctat primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email