Unirea Principatelor Române, filă de istorie rememorată la Moldova Nouă!

Numeroşi locuitori ai orașului Moldova Nouă au participat la evenimentul organizat de Primăria și Consiliul Local, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Clisura Dunării”, pentru a sărbători împlinirea a 165 de la Mica Unire sub Alexandru Ioan Cuza – primul pas făcut spre înfăptuirea statului național român.

Cu emoții puternice, îmbrăcați în straie populare și nu numai, atât elevii, cât și profesorii care au urcat pe scenă le-au oferit celor prezenţi o călătorie în timp reamintind astfel de eforturile, unele neștiute, care au condus la realizarea fundației pentru viitoarea noastră casă, România de astăzi, precum și cine sunt personalitățile marcante ale acelor vremi, în frunte cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Întrega acțiune dedicată Micii Unirii a fost un adevărat melanj de emoţii şi talent , aceasta întâmplându-se pentru că orice eveniment istoric important reprezintă sursa de inspirație pentru nenumărate creații lirice, epice sau dramaturgice. Așadar, de la marcarea Zilei Unirii Principatelor Române nu au lipsit poeziile, cântecele ori piesele de teatru care l-au readus în prim-plan pe țăranul de legendă al Unirii – Moș Ion Roată, cum de altfel au fost nelipsite muzica și dansul, acolo unde scena a aparținut membrilor Alianței Pensionarilor din România – Filiala Moldova Nouă.

Încântat de tot ceea ce a văzut pe scenă, primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, le-a mulțumit tuturor pentru implicarea de care au dat dovadă, cu atât mai mult pentru că a văzut că există interes pentru marcarea unor astfel de evenimente importante, ceea ce demonstrează că,  atât timp cât ne cunoaștem istoria, ne putem aduce aportul îmbunătățind-o, fără să fim sortiți să o repetăm. Mai mult decât atât, edilul a ținut să atragă atenția asupra faptului că evenimentele trecute vor sta la baza generațiilor viitoare și că, de modul în care gestionăm lucrurile astăzi vor depinde rezultatele de mâine.

Evenimentul dedicat împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române a continuat în fața edificiului cultural, acolo unde fiecare și-a dat mâna și “a-nvârtit hora frăției”.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email