Şedinţa Consiliului Local nu s-a putut desfăşura astăzi. Consilierii din cauza cărora au crescut taxele şi impozitele, au părăsit sala

Primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, a convocat prin Dispoziția nr. 14/23.01.2024, Consiliul Local al orașului Moldova Nouă în ședință ordinară astăzi, 31.01.2024, aleșii locali având posibilitatea să formuleze și să depună amendamente pentru cele opt proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Ședința, însă, nu s-a putut desfășura, întrucât consilierii care s-au opus proiectului de hotărâre ce prevedea indexarea inflației, fără mărirea taxelor și impozitelor, Artenie Adrian (Partidul Ecologist), Bălășoiu Narcis-Marian (PSD), Bându Ionel (PSD), Ianoșevici Gioca (PSD), Nistoran Roxana (PSD), Novăcescu Toni (Pro România), Petco Deian (Partidul Verde), Soroceanu Ramona (PSD), Cârpian Gheorghe (PNL), au părăsit sala de ședință. Astfel, din cei 17 consilieri locali au rămas doar 8, iar în aceste condiții nu a mai fost întrunit cvorumul necesar pentru continuarea ședinței de Consiliu Local.

“Vocea” consilierilor care au părăsit sala de ședință a fost Toni Novăcescu (Pro România), cel care a motivat neparticiparea la dezbaterea proiectelor prin lipsa de pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre, în urma unei adrese venite din partea grupului de consilieri PSD-Pro România, pentru “anularea tuturor taxelor locale, în anul fiscal 2024, către firmele private de pe raza orașului Moldova Nouă“.

În consecință, primarulorașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, a ținut să le amintească celor prezenţi că nu doar primarul poate iniția proiecte de hotărâre, ci și consilierii locali, subliniind că nu va da curs niciunei iniţiative ilegale. El a atras, totodată, atenția că va respecta în totalitate legislația în vigoare.

Efectele neaprobării, de către consilierii care astăzi au părăsit sala de ședință, a proiectului de hotărâre ce prevedea indexarea taxelor şi impozitelor locale cu nivelul inflației medii, de 13,8%, aflat pe ordinea de zi în două ședințe ordinare ale Consiliului Local Moldova Nouă în anul 2023, se văd astăzi, oamenii fiind nevoiţi să plătească taxe și impozite conform indicelui maxim stabilit de lege.

“Nu voi proceda decât în spiritul legii! Nu am căutat în toți anii de mandat și nu mi-am făcut un scop din a împovăra cetățeanul cu taxe și impozite! Faptul că, astăzi, oamenii ies în stradă, este rezultatul votului celor care, în două rânduri, s-au poziţionat împotriva voinței cetăţenilor care i-au trimis în forul local şi care, cu certitudine, nu-şi doreau un asemenea nivel de impozitare”, a explicat primarul Chisăliță.

Tot astăzi, în intervalul orar 11.15-11.55, în fața Primăriei Moldova Nouă, a avut loc un protest condus de reprezentanții Asociației, “Clisura Dunării” la care au participat aproape 40 de oameni. Primarul Ion Chisăliță a invitat la discuții o delegație formată din 3-5 participanți, însă răspunsul acestora a fost unul negativ, cei prezenți în stradă nedorindu-şi un dialog real cu actuala administraţie locală.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email