Demersurile primarului Torma dau roade! Guvernul a alocat banii necesari ecologizării iazurilor de la Moldomin

 

  Problema poluării de la halda de steril din orașul de la malul Dunării a ajuns de multă vreme pe masa responsabililor europeni, Comisia Europeană amenințând cu măsuri aspre România în privința problemelor de mediu apărute la exploatarea minieră Moldomin.

Primarul orașului din Clisura Dunării, Adrian Torma, a primit o veste bună de la Guvernul României prin Ministerul Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. În urma unor interpelări scrise, dar și verbale, făcute de edilul șef al orașului Moldova Nouă, ministerul de resort a alocat suma necesară pentru soluția găsită, de comun acord cu cei de la Comisia Europeană, pentru a stopa poluarea din zona Moldova Nouă.

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.97/2016  a fost reglementată modalitatea prin care statul român, prin Ministerul Economiei, Comerțului si Relațiilor cu Mediul de Afaceri, care are sub autoritate persoane juridice responsabile cu gestionarea deșeurilor din Industria Extractivă și care nu pot îndeplini aceste obligații, să finanțeze din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul acestuia, măsurile necesare îndeplinirii obligațiilor de mediu”, se arată în răspunsul dat de Ministerul Economiei administrației publice locale de la malul Dunării.

Conform bugetului ministerului de resort, anul acesta sunt asigurate integral sumele necesare atât pentru proiectul tehnic cât și pentru execuția lucrărilor proiectate. Soluția tehnică a fost acceptată de Comisia Europeană și constă în realizarea unei instalații de stropire care să umezească iazurile de decantare, astfel încât particulele fine de praf să nu mai fie luate de vânt și să polueze localitățile limitrofe.

  „Facem precizarea că lucrările se vor efectua etapizat, fapt ce va permite începerea operațiunilor de stropire încă din acest an, pe măsură ce vor fi echipate tronsoane din instalația de stropire, urmând ca definitivarea instalației prin locuirea echipamentelor vechi existente să se facă anul viitor”, mai spun oficialii de la Ministerul Economiei.

Citește și: Problema MOLDOMIN, pe masa Guvernului! Vezi ce răspuns a primit TORMA de la ministrul de FINANȚE

Edilul-șef al orașului de la malul Dunării, Adrian Torma a primit cu bucurie vestea. Acesta se declară mulțumit de faptul că demersurile administrației pe care o conduce au dat rezultate și problema poluării de la iazurile de decantare și-au găsit, în sfârșit, rezolvare din partea Guvernului.

Deși rezolvarea problemei poluării de la iazurile de decantare ale fostei societăți miniere Moldomin nu a fost un punct al campaniei mele electorale și nu am făcut asta pentru că știam că nu depinde doar de mine ca primar să aloc fondurile necesare, iată că am reușit să facem un pas înainte și sper, ca anul viitor, problema poluării să fie de domeniul trecutului. În urma demersurilor făcute încă de la preluarea mandatului de primar, se pare că ele au avut efectul scontat, chiar dacă am primit semnale că această problema nu va fi rezolvată curând. Atunci când crezi în puterea de a schimba lucrurile nimic nu este imposibil!”, a declarat în exclusivitate pentru Reper24, primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma.

Termenul de finalizare a lucrărilor este prevăzut pentru luna iulie 2018.

 

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email