STOP deșeurilor aruncate la voia întâmplării!

Primăria orașului Moldova Nouă, operatorul de salubritate SC Ionela SRL și ADI Intercom Deșeuri Caraș-Severin dau startul primei campanii de informare și conștientizare din acest an în privința colectării selective a deșeurilor, întregul demers vizând, în principal, prevenirea abandonării deșeurilor în spații neautorizate, și, bineînțeles, evitarea formării rampelor ilegale.

În fiecare an, administrația publică locală de la malul Dunării se vede nevoită să plătească zeci de mii de lei pentru indiferența și nepăsarea unor cetățeni care creează și alimentează constant apariția rampelor ilegale, în loc să folosească acele sume pentru îmbunătățirea calității vieții și condițiilor de trai de pe raza UAT-ului. De ce? Răspunsul este foarte simplu, din păcate: deșeurile colectate cu zecile de tone din locațiile clandestine costă în plus față de circuitul normal de ridicare a deșeurilor din oraș, reprezentanții unității administrativ-teritoriale nedorind ca pe raza orașului să existe astfel de locuri insalubre, ținând cont de pretențiile ridicate în privința unui mediu curat, dar și a unui oraș, gata să-și promoveze tot ce are mai bun din punct de vedere turistic, promovare care, evident, poate avea un impact pozitiv din punct de vedere economic.

Lipsa punerii în aplicare a bunelor practici vizavi de un mediu înconjurător cât mai sănătos impactează atât bugetul local al orașului Moldova Nouă, cât mai ales sănătatea oamenilor, fiind înregistrat un risc epidemiologic crescut, dar perturbă în aceeași măsură circulația pietonală și rutieră.

Mizând pe ideea că ,,Un mediu sănătos pleacă de acasă”, echipe mixte alcătuite din reprezentanți ai Primăriei orașului Moldova Nouă, SC Ionela SRL și ADI Intercom Deșeuri își vor face simțită prezența în teren (21.03.2023-21.04.2023), campania de informare din poartă în poartă urmărind prezentarea soluțiilor și modalităților legale în ceea ce privește debarasarea deșeurilor voluminoase, a deșeurilor provenite din construcții, precum și a deșeurilor vegetale.

Mai mult decât atât, cum în zona de case a unității administrativ-teritoriale de la Dunăre există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii: recipiente galbene/saci galbeni, compostoare și recipiente negre, trebuie subliniat faptul că orice recipient care conține deșeuri necorespunzătoare va fi etichetat de către operatorul de salubritate ca fiind neconform. Drept urmare, acesta nu va fi ridicat până la viitoarea colectare planificată și numai în cazul în care conținutul recipientelor va cuprinde deșeuri separate, nicidecum amestecate.

În situația în care vă numărați printre cei care nu doar respectă modul de colectare selectivă a deșeurilor, ci militează pentru un oraș civilizat/curat și un mediu înconjurător sănătos, iată câteva lucruri pe care le puteți face atunci când sesizați contrariul, mai axact atunci când observați persoane care aruncă deșeuri în locuri neautorizate:

  • fotografiați sau filmați incidentul și indicați locația pe GPS, cu ajutorului telefonului mobil, dacă este posibil;
  • sesizați incidentul anunțând autoritățile competente din domeniu. Încercați să descrieți situația la care sunteți martori cu cât mai multe detalii care pot fi de folos la identificarea persoanei.

Ce puteți face când descoperiți rampe ilegale?

  • fotografiați sau filmați rampa și indicați locația cu ajutorul cu GPS-ului, dacă este posibil;
  • trimiteți aceste fotografii pe email către autoritățile competente de pe raza localității unde se gaseste rampa.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email