Amenzi pe măsura nesimțirii la Moldova Nouă!

Certați cu bunul simț, câțiva locuitori din orașul Moldova Nouă, dar și din localitatea limitrofă, Padina Matei, au încheiat capitolul curățeniei de toamnă din gospodăriile proprii, aruncând deșeurile în diverse locuri de pe raza orașului Moldova Nouă. Gestul voit sau nesăbuit nu a fost trecut cu vederea de polițiștii locali, aceștia aplicând sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.000 lei, coroborat cu igienizarea locurilor insalubre.

“În cursul acestei săptămâni, respectiv în 23.10.2023 și 26.10.2023, pe raza orașului Moldova Nouă au fost demarate operațiuni specifice pentru
depistarea persoanelor care abandonează deșeuri pe terenurile virane. Astfel, în cursul zilei de joi, 23.10.2023, a fost depistat primul depozit de deșeuri, mai exact deșeuri provenite din renovarea locuinței. În urma verificărilor specifice a fost identificat autorul faptei, numitul S.G., în vârstă de 52 de ani, din comuna Gîrnic, sat Padina Matei. Acesta a fost sancționat cu amendă contraventională în valoare de 2.000 de lei și salubrizarea locului respectiv, pe cheltuiala proprie. Acțiunile care vizează protecția mediului au continuat, astfel că, în data de 26.10.2023, au fost identificate alte două persoane care încalcă legislația în privința mediului înconjurător. Numiților N.D., în vârstă de 58 de ani, și C.D., în vârstă de 49 de ani, ambii din localitatea Moldova Veche, le-au fost aplicate amenzi în valoare totală de 3.000 lei, precum și sancțiuni complementare constând în salubrizarea locurilor. Sancțiunile au fost aplicate conf. HCL nr. 108/31.05.2023, pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea orașului Moldova Nouă, precum și constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții. Acțiunile Poliției Locale Moldova Nouă vor continua și în perioada viitoare”, se arată în comunicatul Poliției Locale Moldova Nouă.

“În ultima perioadă am observat, nu doar în Moldova Nouă, ci și în alte zone ale țării că regulile au fost făcute pentru a fi încălcate. Am spus-o și o repet, nu am pornit pe ideea de a aplica sancțiuni, ci pe ideea prevenției, iar dacă oamenii nu înțeleg cu vorba bună, atunci nu avem altă opțiune decât să aplicăm legea. Altfel nu ar fi corect pentru ceilalți concitadini care selectează deșeurile și care își dau interesul pentru a păstra curățenia în oraș. Vedeți, putea fi mult mai simplu dacă ar fi solicitat sprijin operatorului de salubritate să vină și să le ridice deșeurile din construcții, însă poate s-au gândit că fac economie. Prin aplicarea amenzilor de către polițiștii locali, iată că cetățenii certați cu bunele practici nu au mai făcut nicio economie, ba mai mult, au fost obligați să igienizeze locurile cu pricina. Asta este. Nu voi tolera un astfel de comportament. Din păcate, se pare că lucrurile nu funcționează la așteptările pe care le avem – cu vorba bună… Și atunci mă întreb pentru ce ne zbatem atât să aducem acest oraș la un anumit standard de civilizație? Chiar și așa, mizez în continuare pe bunul simț și pe bunele practici ale majorității concitadinilor mei, catalogând situațiile prezentate ca fiind cazuri izolate”, a declarat primarul Ion Chisăliţă.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email