Staţii SMART pentru transportul public

Crearea de facilități pentru locuitori reprezintă o prioritate pentru orice administrație publică locală întrucât doar astfel se poate ajunge la ceea ce cu toții ne dorim şi anume condiții decente de trai. Ca urmare, pentru a veni în sprijinul locuitorilor orașului care folosesc mijloacele de transport public în comun, mai exact pentru a le oferi acestora condiții de așteptare civilizate, Primăria Moldova Nouă a depus spre finanțare, prin PNRR, proiectul “Asigurarea de sisteme TIC – stații de transport public în comun SMART în orașul Moldova Nouă, județul Caraș Severin”, un pas important în alinierea la conceptul de Smart City.

Actualmente, pe raza orașului Moldova Nouă există cinci trasee de circulație a mijloacelor de transport în comun (autobuze, microbuze) şi 36 de stații de așteptare pentru călători, stații asupra cărora trecerea timpului și-a spus cuvântul în privința condițiilor oferite utilizatorilor transportului în comun.

Prin implementarea acestui proiect vor fi create condiții de așteptare civilizate, confort, securitate, informare în timp real, dar și alte beneficii precum: facilități pentru persoanele cu dizabilități, posibilitatea de încărcare a device-urilor prin prize USB, hărți interactive, bănci încălzite pe timp de iarnă, sistem de răcire pe timp de vară, eficiente datorită panourilor fotovoltaice, hub de comunicații care permite transmiterea și gestionarea datelor în timp real. Având în vedere   dotările acestor stații smart, prin display-ul publicitar se va crea posibilitatea creșterii gradului de comunicare între autoritatea publică
locală și populația orașului prin afișarea de informații de interes public, respectiv creșterea semnificativă a numarului de utilizatori pentru acest tip de transport. În aceste condiții preconizăm scăderea numarului de utilizatori ai  autoturismelor, proprietate privată, pentru deplasările zilnice, rezultând o diminuare  a aglomerației, scăderea numarului de posibile accidente rutiere și o scadere semnificativă a poluării produse de gazele de eșapament.

Oportunitatea investiției este dată de existența fondurilor europene alocate României prin mecanismul de Redresare și Reziliență pentru atingerea obiectivelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, mai exact fondurile alocate în cadrul componentei 10 – Fondul Local, din cadrul PNRR.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului “Asigurarea de sisteme TIC – stații de transport public în comun SMART în orașul Moldova Nouă, Județul Caraș-Severin” este de 2.929.006.50 lei cu TVA, din care 2.461.350.00 lei reprezentând cheltuieli eligibile asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv TVA în valoare de 467.656.50 lei – cheltuieli asigurate din bugetul de stat.

Trimite şi prietenilor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email